Останні роки довели, наскільки ми вразливі, коли постачання чогось, що ми приймаємо як належне, стає обмеженим. Сьогодні актуальність питання державного управління енергоресурсами як ніколи висока. Особливо нагальним воно стає завдяки складної внутрішньоекономічної ситуації в Україні та фактичної руйнації взаємовідносин держави з нашим донедавна головним імпортером енергоресурсів – Російською Федерацією. Росія почала «полювання на Україну», відчувши її слабкість і уразливість. Нажаль, вона використовує природний газ як геополітичний чинник впливу.

Сьогодні природний газ є майже у кожній оселі. Переваги газового палива очевидні: швидко і просто запалюється; згоряє повніше, ніж тверде паливо (не утворює попелу, сажі); легко транспортується; має високу теплоту згоряння; можливість повної автоматизації, можливість забезпечення точного температурного режиму, потрібний мінімальний надлишок повітря для горіння.

Коли в квартирі природний газ використовується виключно для приготування їжі, досить реалізувати наступне:

  • потужність пальника повинна бути адекватна страві що готується;
  • не слід зловживати приготуванням малооб’ємних страв в газовій духовці – для приготування невеликого за обсягом обіду доцільніше скористатися електроприладами: СВЧ або мультиваркою.

При нагріванні води раціональніше та ефективніше використовувати проточний газовий нагрівач (колонку), який споживає газ лише, коли ви використовуєте воду. При цьому потужність колонки повинна бути адекватною середньому споживанню гарячої води у вашому домогосподарстві.

При індивідуальному опаленні природним газом, яке стало дуже популярне в останні роки, теж можна заощадити. Рекомендована температура повітря в житловому приміщенні не повинна перевищувати + 21С°.

У разі, коли на ваших батареях встановлені терморегулятори, можна відключити опалення в невикористовуваних приміщеннях, наприклад, на кухні і в вітальні вночі, а в спальні – вдень.

Цікаво, що популярний у власників пластикових вікон режим «зимового провітрювання» – коли залишається вузенька щілинка протягом тривалого періоду часу – насправді веде скоріше до істотних тепловтрат, ніж до провітрювання. Краще проводити повноцінні сеанси провітрювання в міру необхідності.

У справі економії дрібниць немає, а тому подбайте і про те, щоб працюючі радіатори не були закриті шторами – це краде тепло.

Візьміть за правило, перед початком холодів перевіряти опалювальну систему. Повітряні пробки, протікання труб, місця з’єднання – ігнорування одного з цих пунктів може призвести до прориву підчас експлуатації. А бруд і пил, які накопичилися на теплообміннику змушують апарат споживати більше енергії. Рекомендована періодичність діагностики приблизно 1 раз на рік.

Інформуємо Вас, що при появі в приміщенні запаху газу негайно припинити користування газовими приладами, перекрити крани до приладів і на приладах, відчинити вікна або квартирки для провітрювання приміщення, викликати аварійну службу ПрАТ «Уманьгаз» за телефоном 104. Не запалювати вогонь, не курити, не вмикати і не вимикати електроосвітлення і електроприлади, не користуватися електродзвінками.

Навіть половина цих порад втілена у життя знизить використання блакитного палива на 25-30%.

 Економне використання природного газу — це не тільки турбота про сімейний бюджет, але й дбайливе ставлення до природи.

Архів
Особистий кабінет Видео Тепло