Під час канікул діти нерідко залишаються самі вдома. Батьки зобов’язані навчити дитину правилам поведінки в екстрених ситуаціях. Це першочергове завдання, яке не може терпіти відкладання. Дитина повинна знати ці правила з раннього віку, щоб в будь-який несподіваній ситуації не розгубитися та прийняти правильне рішення.

Безпека дітей – обов’язок батьків!

Безпека дітей – це знання дітей-дошкільників про певні небезпечні ситуації та людей, які можуть загрожувати здоров’ю та життю, уміння правильно поводитися у різних ситуаціях; навички самостійних рішень у певних надзвичайних ситуаціях. 

Розмовляти на теми безпеки потрібно регулярно – вдома, на вулиці, в транспорті, використовуючи відповідні ситуації та історії з життя. І не просто розповідати, а обов’язково ставити дитині запитання, щоб переконатися, що вона все правильно зрозуміла  і запам’ятала. Дитина повинна знати, як поводитися в екстремальних ситуаціях, які можуть відбутися в будинку: пожежа, коротке замикання, витік газу, аварія водопроводу і т.д. Періодично повертайтеся до вже пройдених тем. Діти часом роблять необмірковані вчинки просто через незнання. 

Дитина має знати на пам’ять телефон основних служб допомоги та не плутати їх. Поясніть їй, що екстрені телефонні номери можна використовувати тільки у справді екстрених ситуаціях:

  • 101 – пожежники;
  • 102 – поліція;
  • 103 – швидка допомога;
  • 104 – служба газу.

Навчіть дитину правильно спілкуватися по телефону з диспетчером.

Дитина має повідомити:

  1. Своє ім’я та прізвище, адресу, імена батьків, мати записаний номер телефону. 
  2. Пояснити, з ким вона перебуває, якщо поруч із нею хтось є.
  3. Чітко описати, що сталося.

Зосередьте увагу дитини на тому, що їй слід дотримуватися вказівок диспетчера.

У жодному разі не залякуйте дитину. Ваше завдання — чітко пояснити, що дитина мусить робити в екстрених ситуаціях. Не виявляйте надмірних емоцій, пояснюючи дитині правила поведінки. Інакше вона може впасти в паніку і не сприйняти озвучені вами правила. В екстрених випадках їй буде важко мислити раціонально.

Найкраще навчити дитину орієнтуватися в складних ситуаціях можуть лише батьки своїм власним прикладом. 

Архів
Особистий кабінет Видео Тепло