Якщо плануєте будівництво або інші земляні роботи, спершу радимо з’ясувати, чи не розташована ділянка в охоронній зоні газопроводу. Цю інформацію ви можете дізнатися в структурних підрозділах ПрАТ «УМАНЬГАЗ». Це потрібно для вашої безпеки та безпеки оточуючих. Ви можете пошкодити газопровід, що в свою чергу призведе до витоку природного газу чи навіть пожежі.

Відповідно до Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 року № 285, в межах охоронних зон не допускаються:

– складування матеріалів і устаткування;

– ведення земляних та будівельно-монтажних робіт;

– садіння дерев;

– улаштування стоянок автотранспорту, гаражів та інших споруд, у тому числі тимчасових.

Відповідно до пункту 16 та 17 глави 4 розділу III Постанови НКРЕКП 30.09.2015  № 2494 «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем»:

Юридичні та фізичні особи, а також фізичні особи-підприємці, що проводять ремонтні, будівельні та земляні роботи в охоронних зонах, зобов’язані не пізніше ніж за добу до початку робіт повідомити ПрАТ «УМАНЬГАЗ» (далі по тексту – Оператора ГРМ) щодо проведення робіт.

Фізична особа або персонал юридичної особи чи фізичної особи-підприємця, залучені для проведення ремонтних, будівельних та земляних робіт в охоронних зонах, повинні бути ознайомлені (проінструктовані) представником Оператора ГРМ з інформацією про місцезнаходження газопроводу і споруд на ньому, їх позначення на місцевості, можливі аварійні ситуації і дії при їх виникненні.

Будь-яка ліквідація пошкоджень газопроводу потребує часу на відновлювальні та пусконалагоджувальні роботи. До того ж,  локалізація та ліквідація наслідків аварій –  це довготривалий процес, який створює незручності для значної кількості споживачів, адже без газу залишаються домівки від декількох годин до декількох діб.  

Дані випадки відносяться до надзвичайних ситуацій та є неприпустимими, адже часто вони призводять не тільки до великих матеріальних збитків, а й до людських жертв! 

З метою попередження аварійних ситуацій наголошуємо, що проведення будь–яких земляних та/або будівельних робіт здійснюється відповідно до законодавства за письмовим погодженням з ПрАТ «УМАНЬГАЗ»! 

Архів
Особистий кабінет Видео Тепло